Skolkonsert

Tisdag den 3/10 så kommer grupperna Vega och Sirius att gå på nedanstående skolkonsert i konserthuset.

YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA

En introduktion till symfoniorkesterns underbara värld – musikpedagogik när den är som allra bäst!

The Young Person’s Guide to the Orchestra är en lysande introduktion till symfoniorkesterns underbara värld. Musiken beställdes till en dokumentärfilm om symfoniorkesterns instrument. Benjamin Britten tog ett tema komponerat 250 år tidigare av landsmannen Henry Purcell och förvandlade det till en genialisk exposé över orkesterns instrument och möjligheter.

Det börjar med att alla spelar tillsammans, sedan får varje grupp av instrument sin egen stund i rampljuset. Därefter bjuds en rad prov på vad som händer när olika instrument och klanger kombineras eller ställs mot varandra. Det är musikpedagogik när den är som allra bäst.

Värd för konserten är Ayla Kabaca, sångare och skådespelare utbildad på musikallinjen vid Operahögskolan i Göteborg och välkänd från Barnens allsång på Skansen och som programledare i SVT för bland annat Bolibompa. 2016 var hon Grammisnominerad för skivan 12 sånger om månaderna. Denna säsong är Ayla Kabaca Konserthusets särskilda Artist-in-Residence och hon leder samtliga skolkonserter.

I år fyller Kungliga Filharmonikernas skolkonsertverksamhet 100 år! Det var under våren 1917 som skolelever för allra första gången bjöds in för att höra klassisk musik med orkestern. Skolkonserterna är fortfarande en central del av Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas verksamhet.

Inför skolkonserterna finns möjlighet för eleverna att prova några av orkesterns instrument i foajéerna.

Musiken
Richard Strauss Inledning ur Also sprach Zarathustra.
Percy Faith Mucho gusto! arr Elmar Fogelman.
Ari Pulkkinen Angry Birds Theme arr Klas Backman.
John Williams The Imperial March ur Star Wars.
Benjamin Britten The Young Person’s Guide to the Orchestra.
John Williams The Raiders March ur Jakten på den försvunna skatten.

Kungliga Filharmonikerna.
Cathrine Winnes dirigent.
Ayla Kabaca värd.

Thomas Zetterman

Sorry, the comment form is closed at this time.